Oceania insular

Plantilla:Infotaula geografia políticaOceania insular
Imatge
Tipusregió geogràfica i subcontinent Modifica el valor a Wikidata

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 20° S, 170° E / 20°S,170°E / -20; 170
Població humana
Població12.355.695 (2020) Modifica el valor a Wikidata (9,81 hab./km²)
Geografia
Part de
Superfície1.260.000 km² Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari

L'Oceania insular és la part d'Oceania formada per l'oceà Pacífic (excepte les més properes a l'Àsia, que es consideren asiàtiques). Es troba gairebé completament en l'hemisferi sud, travessada per l'Equador i la línia internacional de canvi de data i és formada per tres grans àrees o divisions: la Melanèsia, al nord i nord-est de l'anterior i formada per l'arc d'illes que s'estenen a l'est de Nova Guinea; més al nord, la Micronèsia, que s'estén fins al Tròpic de Càncer; i la Polinèsia, que s'estén pel Pacífic central.[1][2]

Les dues illes més grans de Nova Zelanda (l’illa del nord i l’illa del sud) i de Nova Guinea són les illes principals d'Oceania. Els territoris que formen la resta del continent són arxipèlags insulars independents (Fiji, Illes Salomó, Samoa, Tonga...) o territoris adscrits a antigues potències colonials, com França (Polinèsia Francesa, Nova Caledònia, Wallis i Futuna), els Estats Units. (Hawaii, Guam, Illes Mariannes del Nord, Samoa Americana) o el Regne Unit (Illes Pitcairn).

El continent d'Oceania ha estat poblat durant mil·lennis per diferents grups ètnics, inclosos els aborígens australians i els papús.[3] A més de l'anglès i el francès, les llengües dominants a Oceania des de la colonització, els dos grups lingüístics principals que es parlen són les llengües papús i les llengües austronèsiques. Vuit de les deu ciutats més grans d'Oceania es troben a Austràlia, incloses Sydney i Melbourne, que en conjunt representen gairebé una quarta part de la població del continent. Cinc ciutats més tenen més d'un milió d'habitants: Brisbane, Perth, Auckland, Adelaida i Honolulu.

  1. «Standard country or area codes for statistical use». Arxivat de l'original el 2021-03-22. [Consulta: 31 març 2023].
  2. «The Four Sub-regions Of Oceania» (en anglès americà), 26-12-2017. [Consulta: 6 abril 2023].
  3. @NatGeoUK. «Aboriginal Australians» (en anglès britànic), 08-02-2019. [Consulta: 6 abril 2023].

Developed by StudentB